Semana Santa Màlaga :

De heilige week voor Pasen.

Semana1semana2

Semana Santa is de heilige week voor Pasen. In Spanje noemt men het ook wel Goede week. In veel Spaanse gemeentes zijn er tijdens deze week processies. Málaga staat er samen met Sevilla om bekend dat er tijdens Semana Santa veel en vooral grote processies zijn. Een week met wierook, rinkelende bellen, vaak melancholische muziek en veel passie.

Semana Santa zal een diepe indruk achterlaten wanneer je het zelf een keer hebt meegemaakt.

Data van de “Holy Week” (Semana Santa)

2013 24-31 Maart
2014 13-20 April
2015 29 Maart – 5 April
2016 20-27 Maart
2017 9-16 April
2018 25 Maart – 1 April
2019 14-21 April
2020 5-12 April

Wij zijn niet verantwoordelijk indien deze datums wijzigen, het is sterk aanbevolen deze websites te consulteren om dit te bevestigen :

http://www.semana-santa-malaga.com

http://agrupaciondecofradias.es/


Processies tijdens Semana Santa Málaga

(Tekst en foto’s : BRON = http://www.beleefmalaga.nl/)

processie1processie2processie3

Er zijn gedurende het jaar diverse processies in Málaga. De heilige week spant de kroon. Dit is de meest indrukwekkende week die je Málaga kunt ervaren. Als nuchtere Belg is het bijna niet voor te stellen hoe intens de Málagueños dit beleven. Het zelf een keer meemaken is de beste manier om een goede indruk te krijgen. Kippenvel en bewondering zijn hierbij zeker niet uitgesloten.

Tijdens deze boeteprocessies wordt het lijden van Jezus herdacht. De processie wordt gevormd door leden van een broederschap. Zij dragen een ‘trono’ door de straten van Málaga waarop een beeld van Jezus of Mária (La Virgen) staat. Er zijn in Málaga ongeveer 40 broederschappen die vanuit hun eigen wijk of parochie in processie door Málaga gaan. Er zijn meerdere processies per dag op verschillende tijdstippen. Zelfs ‘s nachts zijn er processies. De routes zijn grotendeels verschillend. Alameda Principal, Calle Larios en Plaza de la Constitucíon zijn de plaatsen waar alle processies langskomen. Een processie tijdens Semana Santa kan, afhankelijk van de route, ruim 5 uur duren.

Misschien loopt u tijdens u bezoek aan de processies Antonio Banderas tegen het lijf, hij is een officier (mayordomo de trono) van een rooms-katholieke religieuze broederschap in Málaga en reist met zijn vrouw en dochter, tijdens de Goede Week af naar zijn geboortestad Malaga om deel te nemen aan de processies.


 Zware tronos in Málaga

Daar waar Sevilla bekend staat om de meeste broederschappen (ruim 60), staat Málaga bekend om de zwaarste ‘tronos’. Van de zwaarste ‘trono’ wordt gezegd dat deze ruim 4000 kg weegt. Bij de grootste ‘tronos’ zijn er ruim 200 dragers (portadores) nodig om het gevaarte te kunnen dragen. Iedere broederschap heeft een ‘trono’ en vaak zelfs twee. Een ‘trono’ kun je zien als een grote draagbaar of troon die vaak in zilver of goud is uitgevoerd. De troon is rijkelijk versierd met bloemen en kandelaars. Temidden hiervan staat het beeld van Jezus of Maria. Zowel de beelden als de troon zijn erg waardevol. Bij regenval kan het gebeuren dat de troon binnen blijft. Dit gaat gepaard met veel emotie bij de betreffende broederschap. De troon komt in dat geval pas het daarop volgende jaar weer naar buiten.


Programma Semana Santa Málaga

(Tekst en foto’s : BRON = http://www.beleefmalaga.nl/)

programma1programma2

Het exacte programma en de routes van de processies zijn kort voor de heilige week in diverse winkels en restaurants verkrijgbaar. Op de bovenstaande spaanse websites kan je het programma ook vinden.

Hieronder een aantal hoogtepunten per dag, maar eigenlijk zijn alle processies geweldig om te zien.

Domingo de Ramos (Palmzondag)

De doorgang van Iglesia de San Pablo is net groot genoeg voor de ‘tronos’. Bij het vertrek van Hermandad de la Salud moeten de dragers op hun knieën naar buiten zodat het allemaal past.
Andere processies: Pollinica, Lágrimas, Huerto, Dulce Nombre, Salutación, Prendimiento, Humildad.

Lunes Santo (Heilige maandag)

El Señor de Málaga” is de bijnaam van El Cautivo. Deze broederschap is erg populair onder de Málagueños. De muzikale begeleiding is afwisselend per jaar door een band uit Melilla of Ceuta, de twee Spaanse enclaves bij Marokko.
Andere processies: Crucifixión, Gitanos, Doleres del Puente, Pasión, Estudiantes.

Martes Santo (Heilige dinsdag)

Het dragen van een troon op de schouders is al zwaar. Humillación y Estrella maakt het op bepaalde punten nog wat zwaarder door de armen te strekken. De troon komt hiermee nog hoger boven het publiek uit.
Andere processies: Rocío, Penas, Nueva Esperanza, Rescate, Sentencia.

Miércoles Santo (Heilige woensdag)

Wat gebruiken betreft een opmerkelijke dag. De troon van El Rico wordt mede door drie gevangene gedragen. Door een pestepidemie was er in vroegere tijden een tekort aan dragers. Om het tekort aan mannen op te vangen is destijds besloten om alle gevangene mee te laten dragen. Ze zijn daarna allemaal netjes teruggekeerd in de gevangenis. Als beloning hiervoor verleend men sindsdien ieder jaar gratie aan één van de drie gevangene die mee mochten lopen tijdens de processie. Deze ceremonie is ‘s avonds op het bordes van de kathedraal.

Broederschap Fusionadas heeft 6 tronen. Acteur en regiseur Antonio Banderas, een geboren Malagueño, is lid van deze broederschap en komt jaarlijks voor Semana Santa terug naar Málaga. Ze starten in Calle San Juan bij de gelijknamige kerk.
Andere processies: Salesianos, Paloma, Sangre, Expiracíon.

Jueves Santo (Heilige donderdag)

Vanuit Melilla komt in de haven La Legion aan. In een statige snelle pas kom de eenheid met zingende soldaten voorbij. Opvallend is dat er een geit meeloopt. Dit is de mascotte van La Legion. Tijdens de processie zingen de soldaten het ‘Novio de la Muerte’. La Legion heeft veel aantrekkingskracht waar ontzettend veel mensen naar komen kijken.

De grootste troon is die van ‘Esperanza’. Het blijft altijd mystiek, maar er gaan verhalen dat deze troon ongeveer 4500 kg zwaar zou zijn. De dragers lopen over rozemarijn dat over de straat is uitgestrooid.
Andere processies: Santa Cruz, Cena, Viñeros, Mena, Misercordia, Zamarilla, Esperanza, Veracruz.

Viernes Santo (Goede vrijdag)

In de nacht is de laatste processie van Servitas. Een bijzondere gewaarwording. De lichten in het historisch centrum worden uitgezet. Het kaarslicht van de processie zorgt voor een bijzondere verlichting.
Andere processies: Dolores, Descendimiento, Calvario, Amor, Piedad, Sepulcro.

Domingo de Resurrección (Dag van de wederopstanding)

Toch nog één processie, maar dan met alle broederschappen bij elkaar. Zij lopen mee met de tronen van Resucitado.


Semana Santa in Málaga meemaken?

Wie deze bijzondere week in Málaga wil meemaken moet er vroeg bij zijn. Hotels zijn vaak volgeboekt, een last minute is er in deze week niet bij.

Vanuit Miraflores kun je per auto, bus of trein naar Málaga reizen. Tijdens Semana Santa is parkeren in Malaga centrum niet zo makkelijk. Een goede optie is om te parkeren bij winkelcentrum Plaza Mayor en vanuit hier de trein te nemen naar het centrum (17 minuten).


(Tekst en foto’s : BRON = http://www.beleefmalaga.nl/)

Welkom bij ons

terras1

Wij stellen alles in het werk om er een TOP vakantie van te maken. Het doel
van deze website is om informatief te zijn in alle opzichten.

De zandstranden

image005zandstrand

De stranden hebben stoeltjes en ligzetels en zonne-paraplu’s.
Op deze zandstranden bevinden zich tal van beach bars en restaurants.

Onze ligging

image008

Urbanización                                                                                                                                                                    

“La Rinconada de Miraflores Golf”
Miraflores - Riviera del Sol
Mijas Costa - Provincia Malaga 

Costa del Sol - España