Albaicin – Albayzin in Granada

Het Albaicin ligt op een heuvel in Granada, aan de overzijde van het Alhambra. Het is een wijk met steile en smalle straatjes, witte huisjes met geurende tuinen, en tal van bezienswaardigheden die herinneren aan de Islamitische oorsprong van de stad. Ideaal voor een ontspannen wandeling, die je ook langs de talrijke Christelijke monumenten brengt die na de val van Granada zijn gebouwd.

Aan het einde van je tocht langs de geschiedenis van de stad, kom je op de Plaza de San Nicolas waar je het prachtige en wereldberoemde uitzicht op het Alhambra hebt. Het Albaicin zien is een must op je citytrip naar Granada.

Geschiedenis Albaicin

De oorsprong van het Albaicin dateert van het begin van de tiende eeuw. De Ziridische Koning Zawi zocht een veilige woonplek voor het volk. In de vlakte was de bevolking moeilijk te beschermen. Maar op de heuvel van het Albaicin had je een goed uitzicht op de omgeving en eventuele aanvallers. Hij bouwde verdedigingsmuren, en binnen de stad werden talrijke huizen, moskeeën en paleizen opgetrokken.

Eens de Nasriden de macht hadden gegrepen veranderde de functie van het Albaicin. Het werd een wijk van de islamitische aristocratie en het volk. De bewoners hielden zich hoofdzakelijk bezig met ambachtwerk, kleinhandel en landbewerking. De Koningen en de hofhouding verkozen om op de Sabikaheuvel te gaan wonen. Het Alhambra werd nu het centrum van de stad. Het Albaicin bleef echter belangrijk. Het was een welvarend stadsgedeelte met vele inwoners die in smalle straatjes woonden

Na de inname van Granada door de Katholieke Koningen Isabella en Ferdinand veranderde het Albaicin grondig. De moskeeën werden afgebroken en tot kerken verbouwd.

De bevolking moest zich bovendien bekeren tot het Christendom. De moren werden zo moriscos. Maar hun bekering was grotendeels schijn, want ze bleven hun tradities behouden.

Tot onvrede van de Christelijke leiders, die een agressieve politiek ten opzichte van de moriscos voerden. De ooit zo bloeiende wijk was nu een gebied waar de mensen in armoede leefden. Het ongenoegen groeide sterk en geregeld waren er opstanden.

Aan het begin van de 17de eeuw werd de bevolking onder Filips III grotendeels verjaagd. Het Albaicin veranderde in een vervallen buurt. Maar niet voor lang, want de rijke Christenen palmden de huizen in, en maakten er mooie woningen van met prachtige tuinen. Zij sloopten ook vele huizen en maakten de straten breder. Deze verblijven dragen vandaag nog steeds bij aan de sfeer die er in het Albaicin heerst.

In de eerste helft van de twintigste eeuw verloederde de wijk opnieuw. Door de secularisatie en de inbeslagname van kerkelijke bezittingen, kunstwerken trokken vele gegoede burgers weer weg uit de wijk. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werden dan weer massale vernielingen aangebracht aan vele kerken en kloosters. Ondanks de vele teisteringen die het Albaicin heeft ondergaan is de unieke sfeer er nooit verloren gegaan. Dat je kan ook vandaag nog merken.


Belangrijkste bezienswaardigheden in het Albaicin

  • Koninklijke Kanselarij of Real Chancillería

Wie zich aan het gezellige plein van Plaza Nueva bevindt en zich richting Carrera del Darro begeeft, zal onmiddellijk kunnen kennismaken met de Koninklijke Kanselarij. Dit imposante gebouw in renaissance stijl werd gebouwd door Filips II in 1530. Verschillende rechtbanken in Andalusië en Zuid-Spanje werden vanuit deze kanselarij bestuurd. Ook het hooggerechtshof was hier gevestigd. Opvallend aan het gebouw is het Spaanse wapenschild op de tweede verdieping met ernaast standbeelden van de 2 hoofddeugden: rechtvaardigheid en sterkte.

  • Kerk van Santa Ana of Iglesia de Santa Ana

Aan de overzijde van de Koninklijke kanselarij staat de kerk van Santa Ana. Deze baksteenkerk in mudejarstijl dateert uit halfweg de 16de eeuw. Opvallend zijn het fraaie portaal en de minarettoren waarin later een klokkentoren werd geplaatst. Binnenin dit pittoreske kerkje wordt een belangrijke kunstverzameling bewaard. Zoals een retabel (een wand van schilder- of beeldhouwwerk boven een altaar) van Vlaamse herkomst.

  • Arabische bad of el Bañuelo

Als we doorlopen langs richting Paseo de los Tristes komen we aan het badhuis of el bañuelo. Dit openbaar badhuis dateert uit de 11de eeuw toen de Ziriden over Granada regeerden.

Vandaag verkeert nog in een heel goede staat. Bijzonder mooi zijn de stervormige openingen die het licht laat binnenvallen. Het bevindt zich nu onder een Christelijke huis.

  • Casa del Castril

Dit herenhuis uit de 16de eeuw valt vooral op door de prachtige ornamentele façade. Deze woning zou nog bezit geweest zijn van de secretaris van Koning Ferdinand en Koningin Isabella. Vandaag is het een archeologisch museum waar je voorwerpen kan bezichtigen van de prehistorie tot de renaissance. Je vindt er talrijke zeldzame stukken zoals een Egyptische urne of een 14de eeuws astrolabium, waarmee Moorse geleerden de posities van hemellichamen konden meten.

  • Paseo de los Tristes

Vlak voor je naar de hogere gedeeltes van het Albaicin gaat, kom je op de Paseo de los Tristes. Daar bevindt zich een gezellig plein met een fonteintje en aangename terrasjes. Van hieruit heb je bovendien een prachtig zicht op het Alhambra dat zich in de hoogte bevindt. Ideaal voor een rustpauze voor je aan de klim naar de Mirador de San Nicolas begint.

  • El Mirador de San Nicolás

Wie Granada bezoekt, mag één ding naast het Alhambra zeker niet overslaan: de Mirador de San Nicolas. Het uitzichtpunt geeft je een prachtig zicht op het Alhambra en de stad.

Bij zonsondergang kreeg je het mooiste effect, het Alhambra kleurt dan oker, en de rode gloed van de met sneeuw bedekte Sierra Nevada doet je bewondering alleen maar toenemen.

Op deze Plaza de San Nicolas vind je nog de Iglesia de San Nicolas. Een kerk uit het begin van de 16de eeuw die gebouwd is op de plaats van de vroeger moskee. Ondertussen is de kerk wel herbouwd, want door de Spaanse burgeroorlog werd deze volledig verwoest.

  • Calle Caldería

Uiteindelijk kan je nog eens rondkuieren in de smalle straatjes rond de Calle Calderería. Ze zijn niet te onderscheiden van een soek in Marokko. Je vindt er tal van theehuisjes en kleine winkeltjes waar de kleurige koopwaar ligt uitgestald op de trottoirs.

Welkom bij ons

terras1

Wij stellen alles in het werk om er een TOP vakantie van te maken. Het doel
van deze website is om informatief te zijn in alle opzichten.

De zandstranden

image005zandstrand

De stranden hebben stoeltjes en ligzetels en zonne-paraplu’s.
Op deze zandstranden bevinden zich tal van beach bars en restaurants.

Onze ligging

image008

Urbanización                                                                                                                                                                    

“La Rinconada de Miraflores Golf”
Miraflores - Riviera del Sol
Mijas Costa - Provincia Malaga 

Costa del Sol - España