De streek La Axarquia ligt in het zuid-oosten van de provincie Malaga, ten oosten van de stad Malaga. Het gebied grenst in het oosten en noorden aan de provincie Granada en in het zuiden aan de Costa del Sol.

De naam "Axarquía" is niet Spaans, maar Arabisch en betekent 'Land in het oosten'. Dit in tegenstelling tot "Algarve", dat 'Land in het westen' betekent. De lange Moorse overheersing kunt u in veel zaken terugvinden. Zo staan er in de dorpen Archez en Salares nog heuse, eeuwenoude minaretten en kunt u in Alhama de Granada een antiek, arabisch badhuis bezichtigen. Ook de muziek van de Axarquía, de zogeheten "Verdiales", heeft naast keltische ook arabische wortels. De laatste jaren worden de arabische 'roots' van de streek meer en meer gewaardeerd. Zo kunt u in Comares, het hoogstgelegen dorp van de Axarquía, een wandelroute maken die de Moorse wortels van deze plaats tot onderwerp heeft. Ook is er in Malaga onlangs een badhuis geopend dat geïnspireerd is op de oude Moorse hammam's.

image001

Velez Malaga 15 km van El Borge

De Axarquía wordt gekenmerkt door een enorme hoeveelheid kleine, witte dorpjes, die meestal prachtig gelegen zijn in de wijnheuvels. De gemeenschapszin is er ongekend, er wordt dan ook altijd wel iets georganiseerd. Elk dorp, hoe klein dan ook, kent meerdere verenigingen. Ook heeft ieder dorp dat ook maar enigszins mee wil tellen z'n eigen feestdag, die vaak groots wordt gevierd. El Borge heeft er zelfs meerdere. De "Dia de la Pasa", in september, wordt vaak door duizenden bezocht. Tijdens dit feest wordt gevierd dat de rozijnen zijn geoogst. Er zijn optredens van de plaatselijke "Panda de Verdiales" en veel kraampjes waar u gratis, of tegen geringe vergoeding, de heerlijke streekproducten kunt proeven. U moet hierbij vooral de witte half droge of de zoete rode, die beide van de moscatel-druif worden gemaakt, zeker niet overslaan. Reserveer uw vakantiehuis tijdig wanneer u deze feestdag met de dorpelingen mee wilt vieren!

Minder bekend is het feest van de heilige Gabriel, de beschermheilige van het dorp El Borge. Het wordt rond de paasdagen gevierd met processies en optredens van (pop)bands die tot diep in de nacht kunnen duren. Als u in El Borge uw vakantie doorbrengt loont het zeker de moeite te vragen wat er in de omgeving aan feesten wordt georganiseerd!

De bevolking van de Axarquía leeft voornamelijk van de landbouw. De wijnbouw, die de rozijnen en de typische likeurwijnen voortbrengt, was een paar decennia geleden op sterven na dood door de moordende concurrentie van streken waar veel grootschaliger te werk kan worden gegaan. Gelukkig hebben overheidssubsidies er voor gezorgd dat deze eeuwenoude traditie met z'n kleinschaligheid, muilezels en coöperaties, niet verloren is gegaan. Ook voor het ontluikende toerisme zou het niet best zijn als de moscateldruif uit de Axarquía zou verdwijnen.

image002

Het landschap van de Axarquía kunt u een beetje vergelijken met dat van Toscane -ook een wijngebied- maar dan ruiger en droger. Ook zijn de hoogteverschillen in de Axarquía groter, wat prachtige, dramatische vergezichten oplevert. En als u goed kijkt naar hoe de wijngaarden zijn aangelegd zult u respect krijgen voor de boeren. Vaak moeten ze uren met hun muilezel klimmen om hun kleine lapjes land te bereiken. Landbouwvoertuigen zult u hier niet veel zien, muilezels zijn in dit landschap immers veel efficiënter!

De keuken van de Axarquía is eenvoudig maar smakelijk. Er wordt, behalve vis, ook veel vlees gegeten, hetzij gegrild, hetzij als stoofpot. Lekkere bijgerechten zijn salades, gefrituurde aubergines of gefrituurde puntpaprika's. Wanneer uw vakantie in de winter valt, kunt u het geluk hebben lokaal wildzwijn (jabalin) op de menukaarten aan te treffen. Tijdens warme dagen is er de 'Ajo Blanco', een koude soep die bereid wordt met amandelen, knoflook en witte druiven.

image003

De kust bij Nerja

Het klimaat van de Axarquía is het mildste van heel Europa! De hoge bergen van de Siërra Nevada in het noorden houden namelijk de koude noordenwind tegen. Ook zorgen ze er voor dat de warme zuidenwind uit Afrika niet ontsnapt. Hierdoor kan het in de winter nog rond de 20 graden zijn. De amandelbomen bloeien nergens eerder dan in dit deel van Spanje. Sommige jaren levert dit rond de jaarwisseling al prachtige lente plaatjes op! Voor wandelaars in onze vakantiehuizen zijn er tientallen wandelingen beschreven, wij helpen u graag op weg.

Door het uitzonderlijk milde klimaat neemt de Axarquía een bijzondere plaats in in Europa. 80% van de avocado's uit Europa worden hier verbouwd. Als u van El Borge naar de kust rijdt zal het u opvallen hoeveel avocadoboomgaarden er zijn. In de keuken van de Axarquía wordt de vrucht vooral in salades verwerkt. De laaste decennia heeft men zich toegelegd op het telen van nog meer exotische vruchten zoals mango's, kiwi's en chirimoya's. Met de lychee, een vrucht die in Azie en Afrika goed gedijt, worden momenteel proeven gedaan.

Ook dieren profiteren van de warme omgeving. Zo heeft de Axarquía de grootste populatie kameleons van Europa. Vaak houden ze zich op in olijfbomen, maar als u geluk heeft kunt u deze prachtige dieren tegenkomen wanneer ze 'in slowmotion' de weg oversteken.

De Axarquía is een stuk minder toeristisch dan het gebied ten westen van Malaga, zeker in het binnenland. Aan de kust zult u zien dat er appartementencomplexen en urbanisaties met vakantiehuizen gebouwd zijn, maar hier is, als positief bijverschijnsel van de crisis, gelukkig een eind aan gekomen. De badplaatsen van de Axarquía; Torre del Mar, Rincon de la Victoria, Torrox en Nerja, zijn een stuk rustiger dan hun 'grote broertjes' Marbella en Torremolinos. Toch zult u merken dat de stranden van de Axarquía even mooi zijn en zelfs in het hoogseizoen volop ruimte bieden!

Welkom bij ons

terras1

Wij stellen alles in het werk om er een TOP vakantie van te maken. Het doel
van deze website is om informatief te zijn in alle opzichten.

De zandstranden

image005zandstrand

De stranden hebben stoeltjes en ligzetels en zonne-paraplu’s.
Op deze zandstranden bevinden zich tal van beach bars en restaurants.

Onze ligging

image008

Urbanización                                                                                                                                                                    

“La Rinconada de Miraflores Golf”
Miraflores - Riviera del Sol
Mijas Costa - Provincia Malaga 

Costa del Sol - España